Over Karel Emmens

Karel Emmens woont en werkt in Zaltbommel sinds 2001.
Na zijn studie architectuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft hij zich verder gespecialiseerd in bouwhistorisch onderzoek.
Zijn eerste bouwhistorisch onderzoek was zijn afstudeerscriptie: de bouwgeschiedenis van de Sint-Joriskerk in Amersfoort, waarmee hij zijn studie in 1991 cum laude afrondde.

De scriptie werd in 1998 zijn eerste echte boek: De Sint-Joriskerk te Amersfoort. Van hofkapel tot kapittelkerk. In 2012 is een herziene en uitgebreide versie verschenen. Ook heeft hij geschreven voor het nieuwe handboek voor bouwhistorisch onderzoek: Inleiding in de bouwhistorie. Opmeten en onderzoeken van oude gebouwen (2007/2009/2015).

In de jaren 1995-1998 heeft hij in ‘s-Hertogenbosch les gegeven aan de MBO+ opleiding voor restauratiemedewerkers.
Bovendien heeft hij bijgedragen aan de totstandkoming van de post-HBO opleiding bouwhistorie in Utrecht en daar enige tijd lessen voor zijn rekening genomen.
Soms geeft hij gastcolleges op een universiteit.

Zijn grote belangstelling voor de gebouwde omgeving wordt altijd geprikkeld door zijn nieuwsgierigheid naar de veranderingen die door de tijd heen aan en in historische gebouwen hebben plaatsgevonden.
In de loop der jaren heeft hij een grote kennis op weten te bouwen van het bouwen in het verleden, met een specialisme op het gebied van de middeleeuwse kerkelijke bouwkunst.
Verscheidene publicaties op dat vlak, maar ook van andere gebouwtypen, staan inmiddels op zijn naam.

Naast de gebouwde omgeving heeft hij een grote liefde opgebouwd voor tuinen en cultuurlandschappen. 

Dit laatste meer als hobby dan beroepsmatig, maar hij heeft op dit gebied ondertussen ook een grote kennis opgebouwd.